Kiuruveden kaupungin taival lähi- ja luomuruuan käyttäjänä ja puolestapuhujana alkaa jo 1990-luvulta, mutta vahvemmin lähi- ja luomuruokaan ruvettiin panostamaan vuonna 2000, jolloin Kiuruveden koko kouluruokailuhenkilöstö kävi Suonenjoen luomukeittiökurssin. Tästä koulutuksesta alkoikin toden teolla Kiuruveden lähi- ja luomuruuan kehittäminen.
Alkuperäisen päätöksen lähi- ja luomuruuan käytöstä Kiuruveden kaupungin kouluissa teki opetuslautakunta, mutta myöhemmin kaupunginvaltuusto on edistänyt ja tukenut lähiruuan käyttöä ottamalla lähi- ja luomuruuan osaksi kaupunkistrategiaa. Näin Kiuruveden kaupunki on ollut edelläkävijänä toteuttamassa Jorma Ollilan maabrändityöryhmän ehdotusta, jonka mukaan Suomessa tulisi lisätä ruuan luomutuotantoa radikaalisti.
Pikkuhiljaa kaupunkistrategian mukaisesti lähi- ja luomuruuan osuutta on lisätty niin, että kouluruokailun lisäksi lähiruokaa on voitu tarjota myös päiväkotilapsille, koti- tai laitoshoidossa oleville vanhuksille sekä terveyskeskuksen asiakkaille
Ruokapalvelujen toiminnan siirryttyä Servica Oy:lle 1.1.2023, lähi- ja luomuruuan merkitys ei ole yhtään vähentynyt varhaiskasvatuksen ja koulujen ruokailussa. Kiuruveden kaupungin ja Servica Oy:n välisen palvelusopimuksen palvelujen laatukriteereihin sisältyy kaupunkistrategian huomioiminen raaka-ainevalinnoissa. Kaupunkistrategia velvoittaa käyttämään mahdollisuuksien mukaan lähi- ja luomuraaka-aineita sekä mahdollisimman kattavasti kotimaisia raaka-aineita. Tähän nyt siis myös Servica Oy on sitoutunut Kiuruveden palvelutuotannossa.