Siirry sisältöön
Kesän 2024 muistilista

30.6 Viimeinen kylvöpäivä

1.8 Voit aloittaa monimuotoisuuskasvien niiton, jos kukinta on valtaosin ohi.

31.8. Viimeinen mahdollinen päivä: tehdä koko tilan hallinnansiirto, täyttää nuorten viljelijöiden tukien koulutusvaatimus sekä kylvää välikasvi.

1.9. Saat päättää kesannot, luonnonhoitonurmet ja viherlannoitusnurmet muokkaamalla tai kasvinsuojeluaineilla.

15.9. Alkaen saat päättää kerääjäkasvikasvuston kasvinsuojeluaineilla.

15.9 On viimeinen mahdollinen päivä: ottaa kuva niitosta, laidunnuksesta, muokkauksesta, kasvista tai sadonkorjuusta, jos olet saanut selvityspyynnön. Myöskin viimeinen mahdollisuus niittää tai laiduntaa nurmiksi ilmoitetut alat sekä korjata suojavyöhykkeiden ja turvepeltojen nurmien sato. Maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimusten laidunnus ja niitto tehtävä myös viimeistään 15.9.

15.9 Päättyy ekojärjestelmätuen monimuotoisuuskasvien kasvuston säilytysaikavaatimus.

1.10. Alkaen kerääjäkasvikasvuston saa muokata.

2.10. Viimeinen mahdollinen päivä muuttaa peltotukien hakemusta tai perua hakemus sekä vastata Vipu-mobiilissa olevaan kesän satelliittiseurannan selvityspyyntöön.

31.10. Alkaen tilalla on täytyttävä vaatimus ehdollisuuden vähimmäismaanpeitteestä. Ekojärjestelmätuen talviaikaisen kasvipeitteen säilytysaika alkaa tällä päivämäärällä.

Välikasvi pitää säilyttää tähän päivämäärään asti.

30.11. Maaperänseuranta‐analyysit oltava toimitettuna laboratorioon (ympäristökorvauksen valinnainen tilakohtainen toimenpide).

Lisää päivämääristä Ruokaviraston sivuilla. 

Maataloustoimisto saattaa olla yhteydessä viljelijöihin lisäselvitysten tiimoilta. Valmistaudu toimittamaan kuntaan seuraavat liitteet:

  • aktiiviviljelijätodisteet (esim. maatalouden verotuspäätös tai veroilmoitus vuodelta 2023)
  • kirjallisesta vuokrasopimuksesta kopio tai suullisessa vuokrauksessa maanomistajan yhteystiedot
  • ympäristösitoumuksen mahdolliset liitteet ja selvitykset.

Muista toteuttaa kesän aikana ympäristösitoumukselle valitsemiasi tilakohtaisia toimenpiteitä. Voit tarkistaa tilakohtaisten valinnaisten ehtojen toimenpiteet tästä. 

Peltotukihaun muutosvaihe 19.6 - 2.10.2024

Muutosvaiheen aikana voit muuttaa peltotukihakemustasi tai perua tukia Vipu-palvelussa. Muutokset kannattaa tehdä mahdollisimman ajoissa; mikäli maatilasi valikoituu paikan päällä tehtävään valvontaan, et voi muuttaa hakemustasi sen jälkeen, kun olet saanut ilmoituksen valvonnasta.

Sinun tulee muokata peltotukihakemustasi seuraavissa tilanteissa:

  • Jos huomaat tehneesi jonkin virheen hakemuksen täyttämisessä kuten ilmoittanut väärän kasvin. 
  • Jos et pystykään tekemään niitä toimenpiteitä pellolla, joihin olet sitoutunut hakemuksellasi, kuten kylvö- tai niittovaatimus.
  • Jos jos olet tehnyt sellaisen toimenpiteen pellolla, jota ei saa tehdä ilmoittamallasi kasvilla.

Voit muokata muutosvaiheen aikana Vipu-palvelussa seuraavia asioita; kasvulohkon kasvia ja muita kasvulohkolle annettavia tietoja sekä kasvulohkon rajoja. Peruslohkotiedoissa voit muuttaa samoja asioita kuin peltotukihaun alussakin. Lisäksi voit myös hakea tukia ja toimenpiteitä. 

Huomioi, että muutosvaiheessa ET kuitenkaan voi tehdä mitään peruslohkomuutoksia, hakea uusia sitoumuksia tai sopimuksia (etkä lisätä uusia aloja). 

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla.

Selvityspyyntöön vastaaminen

 Jos saat selvityspyynnön, ota kuva Vipu-mobiililla 31.7 - 2.10 tai muuta tarvittaessa hakemustasi. Ensisijainen viljelijä saa tekstiviestin, mikäli tilalle on tullut selvityspyyntö.

Ohjeet Vipu-mobiilin käyttöön.

 
Viljelijäkoulutukset

Seuraa koulutuksia sivustolla maaseutuverkosto.fi.

Menneiden koulutusten materiaalit löytyvät sivustolta maaseutu.fi.


Katso myös

Maaseutuammattiin ry maaseutuammattiin.png

Kiuruvesi, Pielavesi ja Keitele ovat kummiyrityksinä mukana tukemassa Maaseutuammattiin ry:tä.
Yhdistys edistää Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa uusien yrittäjien ja osaavien ammattilaisten saatavuutta maa- ja metsätalouteen sekä lisää alan tunnettavuutta ja verkostoitumista.

Yhdistys järjestää monimuotoista toimintaa maaseutuammattien parissa mm. mahdollisuutta tutustua maa- ja metsötaloustyöhön teemapäivien aikana, vierailuilla sekä TET- ja kesätyöpaikoilla.

Haluaisitko sinä tarjota lapsille, nuorille ja opettajille mahdollisuutta tutustua yritykseesi tai työpaikkaasi? Tai onko sinulla tarjolla kesätöitä tai työelämääntutustumispaikkoja? Jos vastasit kyllä, voit ilmoittautua mukaan kummiyritykseksi.

Lisää yhdistyksen toiminnasta: Maaseutuammattiin.fi

Maatsu-hankkeen loppuraportti

Luoteis-Savon maaseutupalveluiden alueella (Kiuruvesi, Pielavesi, Keitele) toteutettiin maaseutuyrittäjille suunnattu kysely, missä kartoitettiin maaseutuyrittäjien ajatuksia neuvontapalvelujen käytöstä. Raportin pääsee lukemaan alla olevasta linkistä.

Loppuraportti, Maaseutuyrittäjien neuvontapalveluiden kehittäminen