Työsuojeluorganisaation toiminta perustuu työsuojelun valvonta-ajatukseen ja työsuojelun yhteistoimintasopimukseen. Sopimuksen mukaisesti kaupungin työsuojelun yhteistoiminta tehdään yhteistyötoimikunnassa eli ns YT-ryhmässä. Yhteistyötoimikunta valitaan 2 vuodeksi kerrallaan. Yhteistoimikunnan kokouksiin kutsutaan kaupunginjohtaja, osastojen johtajat, hallintojohtaja, ammattijärjestöjen edustajat, työsuojeluvaltuutetut, luottamushenkilöt 2 kpl kaupunginhallituksesta sekä työsuojelupäällikkö. Työsuojeluvaltuutetut valitaan vaaleilla 4 vuoden toimikaudeksi. Työsuojelupäällikön nimeää henkilöstöjaosto.
Työsuojelupäällikkö
Työsuojelupäällikkö toimii työnajantajan edustajana työsuojelun yhteistyöortanisaatiossa. Hänen tehtävänään on organisoida kaupungin työsuojelutoimintaa, perehtyä työsuojelusäännöksiin, -määräyksiin ja -ohjeisiin ja tiedottaa niistä työnantajalle ja henkilöstölle. Työsuojelupäällikkö seuraa työpaikkojen työsuojeluoloja ja huolehtii, että työpaikoilla ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin. Toimii työsuojelutoimikunnan esittelijänä.
Työsuojeluvaltuutetut
Kiuruveden kaupungille valitaan neljän vuoden välein kaksi työsuojeluvaltuutettua ja heille kummallekkin kaksi varavaltuutettua. Työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on toimia henkilökunnan edunvalvojana kaupungin yhteistyöorganisaatiossa. Hän perehtyy työpaikan oloihin suorittaa tarkastuksia ja ilmoittaa havaitsemistaan puutteista työnjohdolle, työsuojelupäällikölle sekä tarvittaessa työsuojeluviranomaiselle. Osallistuu yhteistyötoimikunnan toimintaan.
Työsuojeluasiamiehet
Työsuojeluasiamiehet toimivat alakohtaisen työsuojelun asiantuntijana omalla toimialallaan ja toimivat esimiesten tukena työsuojeluasioissa. Hänen tehtävänään on perehtyä oman alansa työsuojelusäännöksiin, -määräyksiin ja - ohjeisiin ja tiedottaa niistä esimiehille ja henkilöstölle. Asiamiehet osallistuvat työsuojelutoimikunnan toimintaan.
Työterveyshuolto
Työterveyshuolto on työpaikan ja terveydenhuoltohenkilöstön yhteistyötä, jonka tarkoituksena on ehkäistä työn terveyshaittoja, seurata ja tutkia työn ja terveyden välisiä suhteita sekä edistää ja ylläpitää työntekijän työ- ja toimintakykyä. Työterveyshuolto tekee työpaikkaselvityksiä, suorittaa työterveystarkastuksia, antaa tietoja ja ohjeistusta työterveyden ylläpitoa ajatellen, seuraa vajaakuntoisten työntekijöiden terveydentilaa sekä suunnittelee ja ylläpitää ensiapuvalmiutta. Työterveyshuolto osallistuu työsuojelutoimikunnan toimintaan.
Työterveyshuollon palvelut ostetaan 1.1.2018 alkaen Terveystalo Oy:ltä.